Takmičenje u kuvanju pasulja u kotliću 2019. godine

Takmičenje u kuvanju pasulja u kotliću 2019. godine

U subotu, 8. juna 2019. godine na terasi Studentskog restorana „Košutnjak” održano je takmičenje u kuvanju čorbastog pasulja s rebrima u kotliću. Na takmičenju je učestvovalo osam ekipa:

1. Studentski restoran „Studentski grad”,
2. Studentski restoran „Voždovac”,
3. Studentski restoran „Karaburma”,
4. Studentski restoran „Kralj Aleksandar I”,
5. Studentski restoran „Rifat Burdžović”,
6. Studentski restoran „Košutnjak”,
7. Studentski restoran „Zemun”,
8. Restoran „10”.


 


 

 

Svaku ekipu sačinjavalo je po troje zaposlenih iz restorana koji su predstavljali.

Takmičari su počeli da se okupljaju oko 8 časova, a uzbuđenje je bilo primetno već u tim prvim trenucima.

U uniformama Ustanove, s kuvarskim kapama na glavama, polako su pripremali svoju opremu za rad.

Kako bi takmičenje bilo potpuno ravnopravno, svi učesnici su koristili iste začine, a na licu mesta su zadužili istu količinu pasulja i rebara potrebnu za 25 studentskih porcija.

Kuvanje je trajalo tri sata, od 9 do 12 časova. Ekipe su na licu mesta obavljale pripremu i obradu namirnica, poštujući tehnološki postupak.

Mirisi iz osam kotlića na plinskim gorionicima sa terase Studentskog restorana „Košutnjak” počeli su da mame nepca prisutnih gostiju koji su se okupili da isprate ovu manifestaciju koja se održava drugu godinu zaredom.

Među gostima su bili članovi Upravnog odbora, predstavnici studentskih organizacija, zaposleni u Ustanovi Studentski centar „Beograd”.

 


 


 

 

V.d. direktora Ustanove, Goran Minić, se srdačno zahvalio svim prisutnima, takmičarima i gostima, a svim učesnicima je dodelio zahvalnice i prigodne poklone.

Šestočlani žiri činilo je troje vrsnih profesora iz oblasti kulinarstva, jedan predstavnik studenata i dva predstavnika Ustanove.

Žiri je svako jelo ocenjivao u četiri segmenta: opšti izgled, ukus, gustina i raskuvanost.

 

Da bi se izbegla eventualna pristrasnost, žiriju su jela predstavljana po brojevima koji su ekipama dodeljeni nasumičnim izvlačenjem. Svi prisutni su s nestrpljenjem očekivali proglašenje pobednika, a žiriju nije bilo nimalo lako jer su sva jela bila više nego ukusna.

Ipak, nakon detaljnog gustiranja, žiri je bodovao svako jelo, a zbirom glasova došlo se do konačnog ranga.

 

Treće mesto osvojila je ekipa Studentskog restorana „Rifat Burdžović”, drugoplasirani su bili takmičari iz Studentskog restorana „Karaburma”, dok su pobednici, baš kao i prethodne godine, bili članovi ekipe Studentskog restorana „Studentski grad”.

V.d. direktora Ustanove je svim članovima pobedničkih ekipa čestitao, dodelivši im medalje i pehare.

 

Nakon dodele zasluženih nagrada, svim prisutnima su poslužena takmičarska jela i nastavljeno je druženje u izuzetno prijatnom ambijentu Košutnjaka.