Proslava 4. aprila, Dana studenata

Proslava 4. aprila, Dana studenata

Studenti Univerziteta u Beogradu od 1954. godine obeležavaju 4. april kao Dan studenata u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali davne 1936. godine i u kojima je 4. aprila poginuo student Pravnog fakulteta, Žarko Marinović.


IZBOR ZA NAJBOLJEG STUDENTA

 

Povodom Dana studenata, tradicionalno je sproveden konkurs za izbor najboljeg studenta među stanarima studentskih domova.

Služba smeštaja Ustanove Studentski centar „Beograd” je izvršila rangiranje kandidata, a najuspešniji su nagrađeni sedmodnevnim boravkom na Zlatiboru za dve osobe.


Nagrađeni studenti su:

 

1. Studentski grad, Dom I – Krstina Stjepanović, student III godine Visoke zdravstvene škole;

2. Studentski grad, Dom II – Katarina Katančević, student I godine master studija na Hemijskom fakultetu;

3. Studentski grad, Dom III – Ognjen Radivojević, student IV godine Stomatološkog fakulteta;

4. Studentski grad, Dom IV – Katarina Anđelković, student I godine doktorskih studija na Fakultetu veterinarske medicine;

5. Studentski dom „Kralj Aleksandar I” – Miljan Dosković, student V godine Medicinskog fakulteta;

6. Studentski dom „Karaburma” – Gordan Tuba, student V studijske godine Medicinskog fakulteta;

7. Studentski dom „Slobodan Penezić” – Dušan Vukadinović, student I godine doktorskih studija na Matematičkom fakultetu;

8. Studentski dom „Rifat Burdžović” – Aleksa Luković, student IV godine Elektrotehničkog fakulteta;

9. Studentski dom „Patris Lumumba” – Nemanja Mitrović, student I godine doktorskih studija na Filozofskom fakultetu;

10. Studentski dom „Vera Blagojević” – Jelena Stanić, student III godine Hemijskog fakulteta;

11. Studentski dom „Košutnjak” – Vuk Krcunović, student II godine Poljoprivrednog fakulteta;

12. Studentski dom „Žarko Marinović” – Jelena Zlatković, student II godine Visoke zdravstvene škole;

13. Studentski dom „4. april” – Jelena Milev, student III godine Fakulteta organizacionih nauka;

14. Studentski dom „Mika Mitrović” – Anđela Kojanić, student IV godine Fakulteta organizacionih nauka.


 

Sportska takmičenja održana povodom obeležavanja Dana studenata

Svake godine, povodom Dana studenata, na otvorenim sportskim terenima i salama u Studentskom gradu i Studentskom domu „4. april” održavaju se takmičenja u nekoliko sportova. Ove godine takmičenja su održana u malom fudbalu, basketu, odbojci i stonom tenisu.

Turnir u malom fudbalu je održan od 30. 03. do 02. 04. 2019. godine na sportskom objektu Sportska sala i otvoreni tereni „4. april”. Za turnir se prijavilo 13 ekipa od po 12 igrača. Žrebom su određene četiri kvalifikacione grupe u okviru kojih su igrane utakmice prva dva dana. Po dve prvoplasirane ekipe iz svih grupa su obezbedile prolaz u dalje takmičenje. Trećeg dana su odigrane četvrtfinalne utakmice, a polufinalne i finale četvrtog dana, kada je odigrana i revijalna utakmica zaposlenih u Ustanovi Studentski centar „Beograd”.
Pobednik turnira je ekipa Studentskog grada – Dom II, drugoplasirani je tim iz Studentskog doma „Slobodan Penezić”, dok je treće mesto zauzela ekipa Studentskog doma „Karaburma”.


Turnir u ženskoj odbojci je održan u subotu 30. 03. i nedelju 31. 03. 2019. godine u Sportskoj sali i otvorenim terenima „4. april”. Prijavljeno je 6 ekipa koje su žrebom podeljene u dve grupe. U svakoj ekipi bilo je 12 takmičarki.
Prvo mesto osvojile su odbojkašice Studentskog doma „Karaburma”, drugo mesto pripalo je ekipi Studentskog grada, a trećeplasirani je tim iz Studentskog doma „4. april”.


Turnir u basketu je održan u subotu 23. 03. i nedelju 24. 03. 2019. godine na otvorenom sportskom terenu u Studentskom gradu. Za turnir je bilo prijavljeno 18 ekipa koje su žrebom bile raspoređene u 4 grupe. U svakoj ekipi su bila po četiri igrača.
Pobednici turnira su bili takmičari iz Studentskog grada – Dom IV, drugo mesto je osvojila ekipa iz Studentskog doma „Karaburma”, a treće mesto pripalo je ekipi Studentskog doma „4. april”.


Turnir u stonom tenisu se održao u subotu 30. 03. 2019. godine sa početkom u 9 časova u prostorijama Sportske sale i otvorenih terena „Studentski grad”. Prijave za stoni tenis vršile su se do 27.03.2019. godine. Takmičari su nastupali individualno. Za turnir u stonom tenisu bio je prijaljen 31 takmičar, među kojima su bile i tri devojke.

Zlato je pripalo Bogdanu Pršiću iz Studentskog doma „Košutnjak”, srebro je osvojio Predrag Grozdanović iz Studentskog doma „Karaburma”, a bronzanim medaljama okitili su se Lazar Lukić iz Studentskog grada – Dom III i Lazar Savković iz Studentskog doma „4. april”.


Ispred Ustanove Studentski centar „Beograd”, Služba za sport i rekreaciju je osvajačima prvog, drugog i trećeg mesta u svim sportovima obezbedila medalje, pehare i diplome, kao i nagrade: za osvojeno prvo mesto – patike, za osvojeno drugo mesto – komplet trenerka, za osvojeno treće mesto – dres (šorts i majica).


Za učesnike revijalne utakmice u malom fudbalu koja se odigrala između ekipa Sektor smeštaja, s jedne, i Sektor ishrane i stručno operativnih poslova, s druge strane, obezbeđene su zlatne medalje i zahvalnice za učešće.


Izveštaj sa preventivne akcije Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd

Povodom 4. aprila, Dana studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd (ZZZZ Studenata) i Ustanova Studentski Centar „Beograd” organizovali su 02. 04. 2019. godine veliku preventivnu akciju u Studentskom domu „4. april”, kojoj su se pridružili studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, iz organizacije EMSA.
U izuzetno prijatnom ambijentu, uz druženje i muziku, pre i tokom sportskih događaja – polufinalnih i finalnih fudbalskih utakmica, studenti su mogli da dobiju savete lekara različitih specijalnosti i brojne zdravstvene usluge: spirometrijski pregled pluća, merenje nivoa šećera u krvi, merenje procenta masnoće u organizmu i BMI (indeks telesne mase), testiranje na HIV, pregled mladeža i drugih promena na koži, merenje pritiska, preglede i savete stomatologa, kao i savete ginekologa, specijaliste medicine sporta, lekara drugih specijalnosti i studenata medicine.

U toku ove akcije studentima je podeljeno preko 700 lifleta sa temama o očuvanju zdravlja i pruženo je 315 preventivnih pregleda (usluga).


 

Galerija slika

Završna manifestacija

Po već ustaljenoj tradiciji, proslava Dana studenata završava se 4. aprila u večernjim satima koncertom u Studentskom gradu, koji organizuju udruženja studenata Studentskog grada u saradnji sa Ustanovom Studentski centar „Beograd”.

Koncert se održava na platou Studentskog grada, a ove godine studente su svojim nastupom uveseljavali:

Dženan Lončarević, Real tribute Bijelo dugme by Klin, Eastock band, DJ Atil.

Koncert je trajao od 18.00 do 00.30 časova, bio je besplatan za sve zainteresovane, a procenjuje se da je bilo prisutno oko 10.000 posetilaca.

Zahvaljujući dobroj organizaciji udruženja studenata i stanara Studentskog grada, uz podršku Ustanove Studentski centar „Beograd”, koncert je i ove godine ispunio sva očekivanja.


 

 

   Deo atmosfere s koncerta...