Obeležen 4. april, Dan studenata

Obeležen 4. april, Dan studenata

Studenti Univerziteta u Beogradu od 1954. godine obeležavaju 4. april kao Dan studenata u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali davne 1936. godine i u kojima je 4. aprila poginuo student Pravnog fakulteta, Žarko Marinović.


 

Povodom 4. aprila, Dana studenata, Ustanova Studentski centar „Beograd” je i ove godine organizovala tradicionalni izbor za najuspešnijeg studenta u svim studentskim domovima. Prijavilo se 80 izuzetnih studenata, a u tako jakoj konkurenciji u svakom domu izabran je po jedan najbolji. Direktor Ustanove Studentski centar „Beograd” je izabranim studentima uručio prigodne poklone i vaučere za sedmodnevni boravak na Zlatiboru za dve osobe na bazi punog pansiona.


Nagrađeni studenti su:

 

1. Studentski grad, Dom 1 – SKURATOVIĆ TEODORA

                       Fakultet muzičke umetnosti

2. Studentski grad, Dom 2 – BALTIĆ MILENA

                                Filozofski fakultet

3. Studentski grad, Dom 3 – PANTOVIĆ JELENA

                             Poljoprivredni fakultet

4. Studentski grad, Dom 4 – ŽIVANOVIĆ MAJA

                              Poljoprivredni fakultet

5. Studentski dom „Kralj Aleksandar I” – RAKIĆ DRAGANA

                              Pravoslavni bogoslovski fakultet

6. Studentski dom „Karaburma” – VELIČKOVIĆ NEMANJA

                               Pravoslavni bogoslovski fakultet

7. Studentski dom „Slobodan Penezić” – SELMANOVIĆ MERJEM

                                         Medicinski fakultet

8. Studentski dom „Rifat Burdžović” – ĐORĐEVIĆ NEBOJŠA

                                        Filološki fakultet

9. Studentski dom „Patris Lumumba” – ZUBELIĆ ALEKSA

                                       Medicinski fakultet

10. Studentski dom „Vera Blagojević” – LUKOVIĆ IVANA

                                  Rudarsko–geološki fakultet

11. Studentski dom „Košutnjak” – NIKOLIĆ KRISTINA

                              Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

12. Studentski dom „Žarko Marinović” – JAKOVLjEVIĆ ANĐELA

                                   Poljoprivredni fakultet

13. Studentski dom „4. april” – NEDELjKOVIĆ JELENA

                                   Medicinski fakultet

14. Studentski dom „Mika Mitrović” – ALBIJANIĆ ISIDORA

                                 Fakultet organizacionih nauka


 

Sportska takmičenja održana povodom obeležavanja Dana studenata

Svake godine, povodom Dana studenata, na otvorenim sportskim terenima i salama u Studentskom gradu i Studentskom domu „4. april” održavaju se takmičenja u nekoliko sportova. Pored takmičenja u malom fudbalu, basketu, odbojci i stonom tenisu, koja se tradicionalno odigravaju već duži niz godina, ove godine su organizovana i tri nova takmičenja: u pikadu, šahu i nadvlačenju konopca. Odlučeno je da se, zbog epidemiološke situacije izazvane kovidom-19, sva takmičenja održe po KUP sistemu, izuzev šaha koji je rađen po švajcarskom sistemu. Ispred Ustanove Studentski centar „Beograd”, Služba za sport i rekreaciju je osvajačima prvog, drugog i trećeg mesta u svim sportovima obezbedila medalje, pehare i diplome, kao i prigodne nagrade: za osvojeno prvo mesto – trenerka i sportska torba, za osvojeno drugo mesto – patike i ranac, za osvojeno treće mesto – dukserica.


 

Sportska takmičenja održana povodom obeležavanja Dana studenata


PIKADO

Takmičenje u pikadu je održano u subotu, 27. marta 2021. godine u prostorijama Sportske sale „Studentski grad”. Za takmičenje se prijavilo 56 učesnika, odnosno 28 ekipa sa po dva takmičara.

Pobednik turnira je ekipa Studentskog doma „4. april”, drugoplasirani je tim iz Studentskog grada – Dom III, dok je treće mesto zauzela ekipa Studentskog doma „Karaburma”.ŠAH

Turnir u šahu je održan u subotu, 27. marta 2021. godine u prostorijama Doma kulture Studentski grad. Prijavljeno je 44 učesnika koji su se takmičili u pojedinačnoj konkurenciji.

Prvo mesto osvojio je Dalibor Danilović iz Studentskog grada – Dom II, drugo mesto je pripalo Aleksandru Mijailoviću, takođe iz iz Studentskog grada – Dom II, dok su treće mesto zauzeli Milena Vujčić iz Studentskog doma „Rifat Burdžović” i Aleksa Karać iz iz Studentskog grada – Dom I.STONI TENIS

Turnir u stonom tenisu se održao u nedelju, 28. marta 2021. godine u prostorijama Sportske sale „Studentski grad”. Takmičenje je održano u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a svi takmičari su nastupali individualno. Za turnir u stonom tenisu prijavilo se 46 mladića i 9 devojaka.

U ženskoj konkurenciji, sve tri medalje osvojile su devojke iz Studentskog grada: zlato je pripalo Rose Muthoni Thumbi iz Doma II, srebro je osvojila Ivana Đokić iz Doma I, a bronzanim medaljama okitile su se Magda Kurćubić iz Doma III i Anica Pavlović iz Doma IV.

U muškoj konkurenciji, prvo mesto osvojio je Marko Petrović iz Studentskog doma „Slobodan Penezić”, drugo Predrag Grozdanović iz Studentskog doma „4. april”, dok je treće mesto pripalo Matiji Rankoviću iz Studentskog doma „Rifat Burdžović” i Predragu Biorcu iz Studentskog doma „Slobodan Penezić”.ODBOJKA

Turnir u ženskoj odbojci je održan u Sportskoj sali i na otvorenim terenima „4. april”. Prijavljeno je 9 ekipa od po 10 takmičarki. Kvalifikacione utakmice su odigrane u nedelju, 28. marta, a utakmice za treće mesto i finale su bile zakazane za subotu, 3. april. Zbog loših vremenskih uslova, ove utakmice su odložene i odigrane su u nedelju, 4. aprila.

Prvo mesto osvojile su odbojkašice Studentskog doma „Karaburma”, drugo mesto pripalo je ekipi Studentskog grada, a trećeplasirani je tim iz Studentskog doma „Patris Lumumba”.MALI FUDBAL

Turnir u malom fudbalu je održan u Sportskoj sali i na otvorenim terenima „4. april”. Za turnir u malom fudbalu se prijavilo 13 ekipa od po 10 igrača. Kvalifikacione utakmice su odigrane u četvrtak, 1. aprila, a utakmice za treće mesto i finale su bile planirane za nedelju, 4. april. Zbog loših vremenskih uslova, ove utakmice su odložene i odigrane su u ponedeljak, 5. aprila.

Pobednik turnira je ekipa Studentskog grada – Dom III, drugoplasirani je tim iz Studentskog doma „4. april”, dok je treće mesto zauzela ekipa Studentskog doma „Slobodan Penezić”.BASKET

Turnir u basketu je održan na otvorenim sportskim terenima u Studentskom gradu. Za turnir je bilo prijavljeno 20 ekipa od po 4 igrača. Kvalifikacione utakmice su odigrane u petak, 2. aprila, a utakmice za treće mesto i finale su bile zakazane za subotu, 3. april. Zbog loših vremenskih uslova, ove utakmice su odložene i odigrane su u ponedeljak, 5. aprila.

Sve tri prvoplasirane ekipe su iz Studentskog grada: pobednici turnira su bili takmičari iz Doma III, drugo mesto je osvojila ekipa iz Doma II, a treće mesto pripalo je ekipi iz Doma IV.


 


NADVLAČENJE KONOPCA

Takmičenje u nadvlačenju konopca je održano na otvorenim sportskim terenima u Studentskom gradu. Za turnir se prijavilo 9 ekipa sa po 6 takmičara. Takmičenje je

bilo zakazano za subotu, 3. april, ali je zbog loših vremenskih uslova odloženo i održano je u ponedeljak, 5. aprila 2021. godine.

U ovoj drevnoj i vrlo interesantnoj igri pobedu je odnela ekipa iz Studentskog doma „Rifat Burdžović”, drugo mesto pripalo je timu iz Studentskog grada – Dom III, a treće takmičarima iz Studentskog doma „Slobodan Penezić”.REVIJALNI TURNIR U MALOM FUDBALU

Revijalni turnir u malom fudbalu odigran je 3. i 4. aprila 2021. godine u prostorijama Sportske sale „4. april”. Na ovom turniru takmičili su se zaposleni u Ustanovi Studentski centar „Beograd” podeljeni u 4 ekipe: Menadžment, Sektor ishrane i usluga, Sektor smeštaja i Sektor stručno operativnih poslova sa službama za sport i transport.

Pobednik turnira je ekipa iz Sektora ishrane i usluga, drugo mesto osvojila je ekipa Menadžmenta, trećeplasirani su zaposleni iz Sektora smeštaja, a četvrtoplasirani su takmičari iz Sektora stručno operativnih poslova sa službama za sport i transport. Učesnicima revijalnog turnira direktor Ustanove Studentski centar „Beograd”, Goran Minić, podelio je medalje i zahvalnice.